Bodemverzakking op de zandgronden in het westen van Nederland kan een onverwacht en ongewenst probleem vormen voor huiseigenaren. De natuurlijke capillaire werking van het zand kan ervoor zorgen dat het grondwater zich omhoog trekt in de kruipruimte, waardoor deze steeds vochtiger wordt. Helaas kan dit vocht in de kruipruimte leiden tot een reeks vervelende problemen in huis. Van muffe geuren en schimmelvorming tot aantasting van de fundering; de gevolgen van vochtproblemen in de kruipruimte kunnen aanzienlijk zijn.

Er is een grote kans dat de bodem in de kruipruimte is gedaald, en er geen steun meer is voor deze tegels.
Een dalende bodem leidt tot een vochtig binnenklimaat. Dat wil je niet hebben in je woning:
- Schimmelvorming: Vochtige omstandigheden bevorderen de groei van schimmels op muren, vloeren, plafonds en in kasten. Schimmel kan niet alleen lelijk zijn, maar ook schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met allergieën en ademhalingsproblemen.
- Gezondheidsproblemen: Een vochtig binnenklimaat kan leiden tot een toename van allergenen en schadelijke micro-organismen, waardoor bewoners gezondheidsklachten kunnen krijgen, zoals ademhalingsproblemen, astma, allergieën en huidirritaties.
- Houtrot: Langdurige blootstelling aan vocht kan houten vloeren, balken en constructies aantasten en houtrot veroorzaken. Dit kan de stabiliteit en stevigheid van de woning in gevaar brengen.
- Aantasting van bouwmaterialen: Vocht kan gipsplaten, stucwerk en verf doen afbladderen, waardoor reparaties en schilderwerk vaker nodig zijn.
- Onaangename geuren: Een vochtige omgeving kan leiden tot muffe geuren in huis, wat het wooncomfort aanzienlijk vermindert.
- Krimpen en uitzetten van vloeren: Houten vloeren kunnen uitzetten en krimpen als gevolg van vochtigheidsschommelingen, wat kan leiden tot kieren en oneffenheden in de vloer.
- Insecten en ongedierte: Vochtige omstandigheden kunnen ongedierte aantrekken, zoals zilvervisjes en pissebedden, die zich prettig voelen in vochtige en donkere ruimtes.
- Energieverlies: Een vochtig binnenklimaat kan leiden tot hogere energiekosten, omdat het moeilijker is om een vochtige woning te verwarmen of te koelen.

Herkent u deze problemen, dan is het belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken en geschikte maatregelen te nemen.