Siliconen dakcoatings zijn misschien wel het meest populaire coating in de dakrestauratie-industrie en dat is niet voor niets! De coating is een geweldige oplossing voor het herstellen en beschermen van een breed scala aan commerciële dakbedekkingsmaterialen, waaronder metaal, gemodificeerd bitumen, enkellaags EPDM, PVC en betonnen dakvlakken.
Als het gaat om het kiezen van de beste siliconen dakcoating, zijn er enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden. Hieronder sommen we enkele opmerkelijke voor- en nadelen van siliconen dakcoating op.
DE VOORDELEN
Waterbestendigheid
Misschien wel het beste voordeel van een siliconen dakcoating is de weerstand tegen stilstaand water op het dak. Siliconencoatings kunnen de schadelijke effecten van plassen verdragen zonder af te breken, omdat ze een vochtuithardende stof zijn, wat betekent dat ze na het uitharden geen extra water zullen absorberen.
UV-bescherming
Siliconen dakcoatings kunnen tot 80-90% van de schadelijke UV-stralen van de zon reflecteren. Dit betekent dat facility managers en eigenaren van onroerend goed duizenden dollars kunnen besparen door de koelkosten van hun gebouw tijdens de warme zomermaanden te verlagen en de werklast van het HVAC-systeem (Heating, Ventilation en Air Conditioning) te verminderen.
In tegenstelling tot andere chemische stoffen, zal een siliconencoating niet afbreken, krijten of barsten door langdurige blootstelling aan direct zonlicht. Ze eroderen veel langzamer dan andere elastomeercoatings zonder te broos of hard te worden.
Het minimaliseren van de impact van de zon op het dak helpt niet alleen om lagere energiekosten te ondersteunen, maar verlaagt ook de interne gebouwtemperaturen en verlengt de levensduur van het dak. Een siliconen dakcoating is een efficiënte manier om de temperatuur van het dakoppervlak te verlagen. Dit kan meer dan 40°C schelen!
Flexibiliteit & weersbestendigheid
Siliconen dakcoatings creëren een zeer flexibel, monolithisch en ondoordringbaar membraan dat bestand is tegen door de wind aangedreven zand, oxidatie en extreme temperaturen. Ze zijn ook in staat om de natuurlijke uitzetting en inkrimping (thermische beweging) te doorstaan die optreedt in grote dakconstructies.
Hoog gehalte aan vaste stoffen
De meeste moderne siliconencoatings hebben een hoog gehalte aan vaste stoffen dat doorgaans meer dan 90% bedraagt. Dit betekent dat er tijdens het aanbrengen minder coatingmateriaal nodig is om de gewenste droge millimeterdikte te bereiken. De mogelijkheid om meer coating in één keer aan te brengen, helpt tijd en arbeidskosten te besparen zonder afbreuk te doen aan vakmanschap en systeemintegriteit.
Milieuvriendelijk
Hoewel alle siliconencoatings als milieuvriendelijk worden beschouwd, zijn met name formuleringen met een hoog gehalte aan vaste stoffen in dit opzicht de beste. De meeste van de huidige siliconencoatings met hoge vaste stoffen zijn oplosmiddelvrij en bevatten extreem lage vluchtige organische stoffen (VOS). De meeste voldoen ook aan en overtreffen alle door de staat gereguleerde materiële veiligheidsnormen, wat betekent dat ze veilig zijn voor mens, dier en milieu.
OM EERLIJK TE ZIJN: ER ZIJN OOK NADELEN
Trekt vuil aan
Siliconencoatings trekken gemakkelijk vuil en andere stofdeeltjes in de lucht aan. Na verloop van tijd zorgt deze ophoping van vuil en stof op het dakoppervlak ervoor dat het systeem langzaam zijn reflecterende eigenschappen verliest. Deze geleidelijke opbouw maakt het dak gevoeliger voor warmte van de zon, wat een negatieve invloed heeft op de koelkosten en de interne gebouwtemperaturen.
We bieden aan om Uw siliconen coatingsysteem iedere 6 tot 12 maanden te reinigen om vuilophoping te verwijderen. Dit elimineert meestal het probleem van vuilophoping helemaal.
Glad als het nat is

Siliconen coatings maken natte oppervlakken erg glad! Als er regelmatig op een gecoat dak gelopen moet worden, dan raden we ten zeerste aan om een tegelsysteem te gebruiken om aangewezen voetgangersgebieden duidelijk te markeren. Witte dreentegels, gelegd op rubber onderleggers verdienen hierbij de voorkeur.