-Vermindert de daktemperatuur en verlengt de leeftijd van het dak
Op een zomerse dag, als het zonnetje lekker schijnt en er een aangename temperatuur heerst van 25℃ of 30℃ kunnen platte, zwarte daken een temperatuur bereiken van 80℃. Dat is een verschil van 50℃! Als de temperatuur dan ‘s nachts weer afkoelt naar 10℃, hebben die verschillen enorm veel invloed op het rekvermogen van de dakbedekking.

Een zwart dak reflecteert maar 8% van de zonnestraling, en de overige 92% gaat als warmte in het dak zitten. Een witte dakcoating daarentegen zorgt ervoor dat de zonnestraling voor 84% wordt teruggekaatst. Dit zorgt ervoor dat zo’n wit dak niet warmer wordt dan 38℃, hetzelfde als onze lichaamstemperatuur!
Doordat een wit dak niet zo warm wordt, ‘werkt’ het dak veel minder en blijft het dak dus veel langer in goede conditie.
-Vermindert de temperatuur van de ruimte onder het dak
Een wit dak kan er voor zorgen dat de temperatuur van de ruimte onder het dak met 30% afneemt. Dit maakt het gehele gebouw koeler en aangenaam om in te verblijven.
-Vermindert het zgn. Urban Heat Island Effect.
Het Urban Heat Island Effect is het verschijnsel dat op warme dagen er in de stad een hogere temperatuur heerst dan het platteland. Dit wordt veroorzaakt omdat de gebouwen een groter oppervlakte hebben met donkere vlakken, zoals daken en wegen. Ook is er minder schaduw van vegetatie aanwezig. In een stad kan het wel 5℃ warmer worden dan op het omringende platteland.

In New York is er een campagne geweest om de bewoners te stimuleren hun daken wit te coaten. Via Google Maps kun je inzoomen op de stad en zelf zien dat vrijwel ieder New Yorks dak wit is gecoat. Deze campagne wordt beschouwd als een groot succes om de temperatuur in de stad te verlagen, en het gebruik van airco-installaties te verminderen.
-Verbetert de luchtkwaliteit
Een wit dak zorgt voor minder stroomverbruik omdat er minder gebruik wordt gemaakt van airco’s. Dit is goedkoper en goed voor het milieu.