InfraRood-licht, UV-straling en een wit dak

De zon zendt een heel pakket van stralingen uit, waarvan er twee, infrarood en UV, een nadelige invloed hebben op een plat dak. Reflectie van deze straling speelt een belangrijke rol in het in conditie houden van een dak. Des te beter een dak de infrarode straling (hitte) en de ultraviolette (afbrekend) straling reflecteert, des te langer een dak meegaat.

Ten eerste, IF:

het is welbekend dat een mechaniek langer meegaat als het koel gehouden wordt. Dit is waarom automotoren een radiator hebben, en computers een ventilator. En een dak is eigenlijk een mechaniek zonder bewegende delen.

Maar toch, een goed geïnstalleerd dak beweegt ook vanwege het krimpen en rekken van de dakbedekking onder invloed van temperatuursverschillen. 92% van de IR straling gaat als warmte in een dak zitten.

Een extreem voorbeeld, maar het komt regelmatig voor: een warme dag wordt opgevolgd door een flinke onweersbui in de namiddag. De temperatuur van een plat zwart dak kan zomaar van 80 naar 20 graden dalen binnen korte tijd. Deze ‘ thermal shock’ zorgt ervoor dat de dakbedekking flink krimpt en zal ervoor zorgen dat de kwaliteit van de dakbedekking iets achteruit is gegaan (niet zichtbaar, wel onherstelbaar).

Ten tweede, UV;

UV-licht kan chemische reacties in werking zetten en is daarom schadelijk voor mens, dier en materiaal.

Het is misschien een rare vergelijking, maar deze onzichtbare straling zorgt zowel voor huidkanker bij mensen als voor achteruitgang van de kwaliteit van dakbedekking.

Een snelle veroudering van de huid wordt veroorzaakt door UV-straling. De huid wordt dunner en er ontstaan rimpels door beschadiging van het dieper gelegen elastisch bindweefsel. Eigenlijk gebeurt er met een dak hetzelfde.

Meneer was zijn hele leven trucker in een zonnig land, en het dak heeft ook veel te lijden gehad van UV-straling

Als een dak is bedekt met een witte coating die UV-straling blokkeert, dan zal het dak langer functioneren. Als de dakbedekking de UV straling goed reflecteert, kan dit de levensduur van het dak flink verlengen. Zie het maar als een soort van sunblocker, dat de oppervlakte van het dak beschermt tegen het schadelijk UV-licht.

Als de dakbedekking een witte kleur heeft en een hoge reflectiviteit, dan dan zal het koeler blijven op een zomerse dag. Dit verlengt de levensduur van het dak. Er staan twee huizen naast elkaar: de ene heeft een donker dak en de ander een wit dak. Het zwarte dak zal sneller tekenen vertonen van achteruitgang dan het andere, lichte, dak, terwijl de blootstelling aan zonlicht hetzelfde is.

Samengevat: de IR (hitte) en de UV (afbrekend) straling van de zon zijn de voornaamste oorzaken van voor de achteruitgang van een dak, en incidenteel een omgevallen boom.

Voorbeeld van een plat dak en een omgevallen boom

Een dak dat veel van de IF straling reflecteert en UV straling blokt, leeft langer, is goedkoper en heeft de voorkeur boven een zwart dak.

Kies voor White Silicon Roof Coating.

Home

Vertoont uw bitumen dakbedekking blaren of scheuren? Heeft u bijna een tuintje op het dak? Staan na elke bui de plassen op het dak?

Wacht niet langer en bel ons voor een vrijblijvende inspectie! U onvangt binnen een dag de offerte.