Waar motvliegjes op wijzen

De aanwezigheid van motvliegjes in huis kan een teken zijn van een defecte riolering in de kruipruimte. Deze kleine insecten, ook wel bekend als rioolvliegjes of latrinevliegjes, behoren tot de onderorde der muggen en zijn ongeveer 4 mm lang. Ze leggen hun eitjes in vervuild en troebel water, maar soms ook in vochtig (nat) organisch materiaal. De witgrijze larven voeden zich met bacteriën, schimmels en rottende bestanddelen. Na enige tijd verpopt de larve, waarna er een volwassen rioolvlieg uitkomt. De totale levenscyclus van ei tot volwassen rioolvlieg duurt tussen de 1 en 3 weken.

Rioolvliegjes veroorzaken niet alleen veel overlast, ze vormen ook een gezondheidsrisico voor mens en dier. Voorkomen is beter dan bestrijden, dat geldt helemaal voor deze insecten. Het is daarom belangrijk om de voedingsbodem van deze insecten te verwijderen. Dit kan door zoveel mogelijk organisch afval op te ruimen, modder en bladafval uit dakgoten te verwijderen, stilstaand water in en rondom het huis te voorkomen en de kruipruimte zo droog mogelijk te houden. Het afdekken van roosters en afvoeren heeft meestal niet het gewenste effect.

Als u last heeft van rioolvliegjes in huis, is het raadzaam om een specialist van WSRC in te schakelen voor een inspectie. 

Bel ons!

We horen graag hoe we u kunnen helpen.

Vertoont uw bitumen dakbedekking blaren of scheuren? Heeft u bijna een tuintje op het dak? Staan na elke bui de plassen op het dak?

Wacht niet langer en bel ons voor een vrijblijvende inspectie! U onvangt binnen een dag de offerte.

Bekijk meer berichten over